Metropollerdeki Çöp Sorununa Yapay Zekalı Çözüm

Nesnelerin interneti (IoT) alanında Türkiye’nin ilk 10 şirketinden biri olan All Teknoloji tarafından çöp konteynerleri için üretilen sensörler, metropollerdeki çöp sorununun önüne geçiyor. Trafik, koku gibi problemlerin ortadan kaldırdıklarını söyleyen Şirketin Kurucu Ortağı Mehmet Bayla, “Çöp konteynırlarına yerleştirilen IoT sensörler sayesinde, hangi konteynerin dolu hangisinin boş olduğunu anlık olarak belirleyebiliyoruz. Bu sistem trafik sorununun yanı sıra yakıt ve zamandan tasarruf edilmesini sağlıyor” dedi.

YTÜ Yıldız Teknopark şirketlerinden All Teknoloji tarafından IoT teknolojisi kullanılarak geliştirilen uygulama, özellikle büyük şehirlerdeki çöp toplama sorununun önüne geçiyor. Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir yaşam için akıllı çözümler temelli harekete geçen All Teknoloji, Türkiye genelinde belediyelerle çalışarak çöp toplama giderlerini yüzde 50'nin üzerinde tasarruf sağlayan bir sistem geliştirdi. İstanbul'da da kullanılan bu sistem, yakıt tasarrufu sağlarken aynı zamanda çöp toplama sürecinin hızlanmasına yardımcı oluyor.

“Sahada 2 Bine Yakın Cihaz Bulunuyor”

Artan nüfus ve yoğun şehirleşmenin çevreye duyarlı sürdürülebilir bir yaşam için akıllı çözümlerin şart olduğunun altını çizen All Teknoloji Kurucu Ortağı Mehmet Bayla, ülke genelinde çalıştıkları belediyelerle çöp toplama giderlerinde yüzde 50 oranında tasarruf sağladıklarını belirtti. Bayla, “All teknoloji akıllı şehirler üzerine bir girişim. İlk ürünümüz de akıllı atık toplama sistemi. Geliştirdiğimiz IoT sensörler sayesinde hangi konteynerin dolu hangisinin boş olduğunu anlık olarak belirleyebiliyoruz. Bu sayede çöp kamyonlarının sadece dolu konteynerleri toplayarak daha az yakıt harcaması ve daha az zaman kaybetmesi sağlanıyor. Bu yenilikçi uygulama ile sahada 2 bine yakın cihaz kullanıyoruz. Burada da gitmek istediğimiz nokta yapay zekâyla beraber rota optimizasyonunun daha sağlıklı hale getirmek. Örneğin, sadece doluları sıralamak değil elde ettiğimiz geçmiş verilerle hangi çöpün ne zaman dolacağını tahmin edip aslında o tahmine göre bir rota oluşturmak. Hedefimiz mahalle ya da sokakların çöp trendlerini çıkarmak. Yani bir sokakta bir pazar kuruluyordur o zaman çöp çok artıyordur. Ona göre aslında öngörülebilir programlama yapabilmek ve bu sistemleri optimize ederek tamamen insanın kontrolünden çıkarmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.



 




“Trafik ve Çevre Kirliliğinin Önüne Geçiyor”

Sistemin hem çevreyi koruduğunu hem de şehirlerin daha yaşanılabilir hale getirdiğini ifade eden Mehmet Bayla şöyle devam etti; “Baktığınızda bugün çöp kamyonları büyük çok yakıt harcayan masrafı fazla olan araçlar ve İstanbul gibi bir metropolde sokak arasına çöp kamyonunun girmesi bütün trafiğin alt üst olması anlamına geliyor. Ayrıca yakıtın ve zamanın boşa harcanması gibi bir sürü olumsuz durumu da beraberinde getiriyor. Aynı zamanda çöp kamyonunun geç gitmesi de çevre kirliliği, sinek koku gibi hizmetin aksaması gibi kaoslara sebebiyet verebiliyor. Yani çevre kirliliğini azaltmayı da hedefliyoruz ve daha sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmak istiyoruz. Şehirler artık pamuk ipliğine bağlı. Sistemimiz sayesinde de tüm bunların önüne geçmeyi hedefliyoruz. Çoğu sokakta giysi kumbaraları var. Bu giysilerin çalınması gibi durumlar söz konusu. Bizim sistemimiz hangi kumbaranın ne zaman dolduğu ne zaman toplanacağıyla ilgili durumlara da hizmet veriyor. Atık toplama işi bu işin önemli bir parçası ve bizim için önceliklendirdiğimizde en önemli kısmı diyebiliriz ama daha sonrasında eğileceğimiz şehirlerin ve özellikle metropollerin bir ürün çıkarmak istiyoruz.